Erciyes’e Yazın Tırmanmak

Erciyes’e Yazın Tırmanmak

Erciyes Yaz Tırmanışı,
Erciyes … 3916 metrelik zirvesiyle İç Anadolu’nun en yüksek dağı.
Kayseri’ye hangi yoldan giderseniz gidin, şehre kilometreler kala bütün görkemini sergilercesine karşınıza dikilen bu devin görünümü bile insanı ürkütmeye yeter.
Türkiye’nin önde gelen kayak merkezlerinden biri olan Erciyes, kayakçılar dışında dağcıların da gözdesidir. Yaz kış tırmanılabilen dağ, elbette her mevsim aynı misafirperverlikle yaklaşmaz ziyaretçilerine. Karlarla kaplı dağa kışın tırmanmak için teknik dağcılığa hâkim, teknik donanıma sahip olmak gerekir. Özellikle çığ riskinin büyük olduğu bir dağdır Erciyes.
Yaz tırmanışı bir nebze daha kolay olan dağ, yine de teknik deneyim gerektiren geçişleri içerir.

erciyese tırmanmak-2
Erciyes’te yaz ayları mevsime göre kar tamamen eriyebiliyor. Kurak geçen yıllarda Temmuz – Ağustos aylarından itibaren buzsuz bir yürüyüş yapılabiliyor. Ancak bazı yıllar, zirve çıkış rotasının buzuldan hiç arınmadığı da oluyor.
Erciyes, Kayseri şehir merkezine sadece 25 km mesafede. Bu nedenle Kayseri’yi ulaşım ve konaklama için kullanmak oldukça ideal. Kayseri’den kısa bir araç yolculuğuyla ulaşılan Erciyes oteller bölgesinin rakımı 2200 metredir. Burada birkaç otel mevcut, ancak çoğunlukla kışın kayak turizmine hizmet verdikleri için dağcıların iniş öncesi veya çıkış sonrası konaklamalarını Kayseri’de değerlendirmeleri daha mantıklı.
Dağa oteller bölgesi mevkii haricinde diğer yönlerden de tırmanmak mümkün. Ama en rahat rotaların tamamı buradan başladığı için daha zorlu olan diğer rotalara değinmeyeceğiz.
Araçla oteller mevkiine geldikten sonra, tırmanışa başlamadan önce yapılması gereken ilk iş Jandarma’yı ziyaret etmek. Oteller bölgesi içerisinde yer alan karakola uğrayarak, dağa çıkmak için kayıt yaptırmanız gerekiyor.
Jandarma ziyareti nedense çoğu kişide bir tedirginlik yaratıyor. Hâlbuki Jandarma size yardım için orada. “Buraya çıkamazsınız” gibi engellemeleri söz konusu değil. Sadece isminizi, telefonunuzu ve tahmini dönüş saatinizi alarak kayıt yapıyorlar. Olur da dönüş saatiniz aşılmasına rağmen sizden haber alınamazsa, arama kurtarma için hazırlıklı oluyorlar. Ayrıca dağda aynı gün kaç kişi olduğu, dağın durumu gibi bilgileri de kendilerine danışabilirsiniz.
Eğer özel araçla geldiyseniz, Jandarma’dan rica ederek aracınızı karakolun önüne park edebilirsiniz. Özellikle son zamanlarda Erciyes’te bir kaç hırsızlık olayı olmuş.

erciyese tırmanmak-3
Evet, kaydınızı da yaptırdığınıza göre yürüyüşe başlayabilirsiniz.
Başlangıç noktası olan oteller mevkiinden teleferik ve telesiyej hatlarını takip ederek ulaşacağınız yer, kamp alanı olarak da bilinen Tekir Yaylasının üst ucu olan Çoban İni. Kayak merkezinde teleferik / gondol ve ardından telesiyejle çıkılan yaylaya ulaşmak için 3 alternatif var.
Seçeneklerden ilki, oteller bölgesinden itibaren teleferik ve telesiyej hatları boyunca yürümek. Yaklaşık 12 km’lik yürüyüş, 2.5 – 3 saati aşmayan bir sürede rahatlıkla tamamlanabiliyor.
İkinci yol, yazın da çalıştırılan gondolla yolun yarısını gitmek ve diğer yarısını yürümek. Ancak gondol sadece gündüzleri çalışıyor.
Diğer bir alternatif ise, kayak pisti ve onun için açılan yolları arazi aracıyla çıkmak. Bu şekilde pistin en üst noktasına kadar ulaşarak aracınızı park edebiliyorsunuz. Yol çok düzgün olmadığı için binek araçla çıkmak zor.
Telesiyejin üst noktası, 2900 metre irtifaları buluyor. Kamp alanı ise 3000 metrelerde.

erciyese tırmanmak-4
Kondisyonuna güvenenler, hiç kamp yapmadan da doğrudan zirve çıkışını deneyebiliyorlar. Oteller mevkiinden yürüyerek doğrudan zirveye çıkacaksanız, yürüyüşe gece yarısı 12 – 1 gibi başlamanız, zamanlama açısından ideal olacaktır. Böylece zirve yaparak öğleden sonra geri dönmeniz mümkün.
Yaylada kamp kuracaksanız, genellikle zirve yürüyüşü için sabah 4’e doğru yayladaki kamptan yola çıkılıyor. Kamp kurmak, hem ortama alışmak, hem de daha az yorucu olması açısından daha mantıklı bir seçenek.
Yaylaya vardığınızda, kendinizi adeta bir hilal gibi çevreleyen dağın zirvesini daha iyi algılıyorsunuz. Hilalin göbeğinde bir çukur olarak kalan yayladan zirveye giden birkaç farklı rota var. Bunlardan en çok kullanılanları Sırt Rotası, Şeytan Boğazı Rotası ve Nesrin Topkapı Rotası.
Rotalar arasında en risksiz olanı, hilal şeklindeki zirveyi doğrudan hilalin üzerinden dolaşarak çıkan Sırt Rotası. Oldukça uzun ve sürekli yokuş çıkılan bu rotanın en büyük dezavantajı, dar bir geçit üzerinde sürekli rüzgar yiyor olması. Erciyes, yaz kış güneyden rüzgar alıyor. Korunaksız olan sırt üzerinde de bu rüzgarı sürekli olarak yiyorsunuz. Ayrıca küçük taşlara ayrışmış yola her adım attığınızda ayağınız zemine batıyor ve enerji kaybederek ilerleyebiliyorsunuz.
Teknik tecrübesi zayıf olanlar, zirvenin hemen öncesinde yer alan Hörgüç Kayaya kadar sırt rotasından zorlanmadan gelebilirler. Hörgüç Kaya geçişi ise biraz daha zorlu bir geçiş. Kayanın alt veya üst etrafından ya da üzerinden geçilebiliyor. Ancak her üç geçiş de riskli ve zor. En sık kullanılan alt geçişte karlar yazın da erimeyebiliyor ve buz üzerinden dik bir eğimde yürümek gerekebiliyor. Bu durumda krampon ve kazma kullanımı gerekebiliyor. Ancak kar olmasa dahi, özellikle öndeki dağcıların hareketlendirdikleri kayaların düşmesi nedeniyle çok kaza olduğundan kask kullanılması yaz – kış zorunlu.
Hörgüç kayayı aştıktan hemen sonra kısa bir yokuş yürüyüşüyle zirveye ulaşılıyor.
Şeytan Boğazı ve Nesrin Topkapı rotalarının ikisi de yayladan zirveye dik çıkılan rotalar. Her iki rota da oldukça dik eğimlere sahip. Mesafe sırt rotasına göre çok daha az, ama gidilen eğimli yol kısmen buzul; buz yoksa da kaygan kayalık. Dolayısıyla bütün çıkışta kask, buzul olan yerlerde de krampon ve kazma kullanmak gerekiyor.

erciyese tırmanmak-6
Adını meşhur dansözümüzden alan Nesrin Topkapı çıkışı, Şeytan Boğazı rotasına göre daha kıvrılarak zirveye ulaşıyor. Her iki rota da Hörgüç Kaya’nın alt ucunda, sırt rotasının geçtiği geçişten ilerleyerek zirveye ulaşıyor.
Tekrar belirtilmesi gereken önemli husus, bu iki rotanın da zor ve riskli olduğu. Deneyimi daha az olan dağcıların sırt rotasını tercih etmelerinde fayda var.
Tırmanış ardından gün doğumuyla birlikte ulaşabileceğiniz zirveden oteller mevkiine öğleden sonraya inmiş olabilirsiniz.
Hangi rotayı seçerseniz seçin, Erciyes’e Yazın Tırmanmak, zorlu ama  bir o kadar da keyifli. Risk almak istemiyorsanız, zirveyi zorlamak zorunda da değilsiniz, keyif almaya bakın.

erciyese tırmanmak-7
Zirve tırmanışı genellikle gece yapıldığı için, giyecek seçimini de dağ soğuğuna göre yapmak gerekli. Özellikle sırt rotası, esen rüzgarla beraber yazın bile oldukça soğuk olabiliyor. Her durumda gece çıkışı için alt ve üst içlik, polar mont, rüzgarlık, ince eldiven ve bere bulundurmak gerekli. Gün doğumundan sonra ısınan havada şort ve t-shirtle beraber şapka ve güneş gözlüğü yeterli oluyor. Boğazlı yürüyüş botlarıyla beraber baton da özellikle sırt rotasında faydalı olacaktır.
Erciyes’e çıkmak için beklemenize gerek yok. Tedbiri elden bırakman hazırlıklarınızı yapın ve keyifli bir yürüyüşe başlayın.

Bir cevap yazın