Ritüellerin Şehri Varanasi

Ritüellerin Şehri Varanasi

Ritüellerin Şehri Varanasi

Hindistan’da 7 kutsal şehirden biri Varanasi.Eğer bir yakınınızı kaybettiyseniz ya da hastaysa çok uzak ta olsa Varanasi’ye getirmek istersiniz kutsal Tanrıların ve Ganj nehrinin olduğu yere.

varanasi-2

Yılın her günü bir kutlama ve tören yapılan bu kutsal şehir 2.500 yıllık bir hac şehri aynı zamanda. Hindular kutsal Ganj nehrinin sularında her sabah yıkanarak ruhlarını arındırıyorlar. Normalde başka insanlar için oldukça kirli görünen bu nehrin suları onlar için bir kutsanma.

varanasi-3

En önemli özelliklerinden bir de Ghat adı verilen nehir kıyısındaki tapınaklarda ölülerin yakılması. Burada fotoğraf çekmek yasak. Ama bizim sabah 5 de Ganj’da kiraladığımız kayıkçı bana 1 fotoğraf için izin verdi yaklaşırken.

Aynı zamanda yıkanan hacılar, çamaşırlarını yıkayan insanlar, ölülerini yakarak ruhlarının özgür kaldığına inanan Hindular, Müslüman mahalleleri ve ünlü hint ipeklerinin dokunduğu ara sokaklar. Normalde Hindu ve Müslümanlar tamamen barış içinde yaşıyorlar ama konu ipek olunca ara sokaklardaki yer altı denebilecek olan mekanlarına birbirlerini sokmuyorlar. Ben Müslümanım deyince fotoğraf çekmeme bile izin verdiler.

varanasi-4

Her sabah ve akşam kutsal törenlerini Ganj’ın kıyısında gerçekleştiriyorlar ve binlerce yıldır Hindu rahipler tarafından gerçekleştirilen bu ayinlere yerli ve yabancı çok sayıda insan katılıyor.

Bir de inanılmaz bir tren istasyonu kalabalığı var ki onu hiç anlayamadım. İnsanlar bazen yüzlercesi tren garlarında parlak renkli kağıtların üzerinde uyuyorlar. Sanırım uzaktan gelenler ve gidenler uzun saatler mahşer kalabalığı gibi olan garda beklerken dinlenmeyi tercih ediyorlar diye bir mantık yürüttüm. Çünkü Hintliler pek ayakta durmayı sevmezler. Saatlerce dizlerinin üstüne çöküp sana da bakabilirler yaklaşık 2 metre önünde. Bakarlar, gülerler, aralarında seninle ilgili konuşurlar ve senin bundan rahatsız olup olmaman umurlarında pek değildir. Kaba olduklarından değil oldukça da kibardırlar, öyle bir algıya sahip değiller. Rahatsız olduğunu söylersen giderler. Hatta kahkahayı salabilirler.

varanasi-5

Söylenecek çok şey var Hindistan ve Hintliler hakkında ama kısaca gerçekten yüksek titreşimi olan bu coğrafyanın insanı, oldukça derin bir hissedişe sahip. Bu ülkede birçok insanın uzun yıllar yaşamak istemesinin en önemli sebeplerinden biri kimsenin kimseyi yargılamadığı, kendiniz olmak ve ifade etmek gibi bir lükse sahip olmanızdır.

300 kadar din ve mezhepin bir arada yaşadığını varsayarsak Hindistan’ın ülkemize ve dünyaya örnek olması gerektiğini düşünüyorum.

 

Bir cevap yazın